Διανοητική Αναπηρία / Αθλητισμός / Όραση
Τα Special Olympics είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε επισήμως το 1968, δίνοντας μορφή στο όραμα της ιδρύτριάς του, Eunice Kennedy Shriver (1921-2009), αδελφής του Προέδρου των Η.Π.Α John F. Kennedy. Ένα όραμα που γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1962 σε μία θερινή κατασκήνωση στο σπίτι της Eunice, όπου κλήθηκαν παιδιά και ενήλικες με διανοητική αναπηρία, προκειμένου η ίδια να ανιχνεύσει τις δυνατότητές τους σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.
Δύο μόλις χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1968, λαμβάνουν χώρα στο Illinois των Η.Π.Α οι πρώτοι Διεθνείς Θερινοί Αγώνες Special Olympics με συμμετέχοντες 1.000 αθλητές με διανοητική αναπηρία από 26 Πολιτείες των Η.Π.Α και τον Καναδά, ενώ τον Δεκέμβριο του 1971 τα Special Olympics λαμβάνουν από την Ολυμπιακή Επιτροπή των Η.Π.Α το προνόμιο, να είναι μεταξύ των δύο φορέων στην Αμερική που έχουν το δικαίωμα να φέρουν το τίτλο “Olympics”.
Από τότε μέχρι σήμερα, τα Special Olympics έχουν εξελιχθεί σ’ ένα Παγκόσμιο Κίνημα που δίνει την ευκαιρία σε 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες από 185 χώρες του κόσμου, κυρίως μέσω του αθλητισμού, να ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους, να ανακαλύπτουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες και με τους τρόπους αυτούς να αποτελούν ενεργά και χρήσιμα μέλη της κοινοτήτων τους.
Στους αθλητικούς αγώνες που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τα Special Olympics ανά τον κόσμο, συμμετέχουν 4.5 εκατομμύρια αθλητές από 170 χώρες και προσφέρουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε περισσότερα από 30 Ολυμπιακού τύπου εαρινά και χειμερινά αθλήματα.
Special Olympics HELLAS
Αποστολή των Special Olympics είναι να προσφέρουν, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δυνατότητες προπόνησης και συµµετοχής σε αγώνες, σε παιδιά και νέους µε διανοητική αναπηρία, σε ένα φάσµα ολυµπιακών αθληµάτων. Ταυτόχρονα τους δίνουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν σωµατικά, διανοητικά, κοινωνικά και πνευµατικά, µοιραζόµενοι τη χαρά που ο αθλητισµός προσφέρει, σε ένα περιβάλλον σεβασµού και αποδοχής.
Παράλληλα, τα Special Olympics, μέσω εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, έχουν ως κύριο μέλημα την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στα άτομα με διανοητική αναπηρία, αλλά και της ανάδειξης του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας. Προγράμματα των Unified (κοινωνικής ένταξης μέσω αθλητικής συμμετοχής), Unify (συνύπαρξης με ομηλίκους χωρίς διανοητική αναπηρία), Νεαροί Αθλητές (Young Athletes), Υγιείς Αθλητές (Healthy Athletes), Αθλητές με κινητική και διανοητική αναπηρία (Motor Activities Training Program), Αθλητές Ηγέτες (Athletes Leadership Program), Προγράμματος Εθελοντισμού.
Πρόγραμμα Υγιείς Αθλητές (Healthy Athletes) / Κλινική “Opening Eyes Greece”
Σκοπός του προγράμματος Healthy Athletes, Opening Eyes είναι η φροντίδα της όρασης των ατόμων με διανοητική αναπηρία, η διαρκής ενημέρωση για την ανάγκη των τακτικών εξετάσεων, η προστασία των οφθαλμών σε δυναμικά αθλήματα, η βελτίωση της οπτικής λειτουργίας που θα δώσει στους συγκεκριμένους αθλητές την ώθηση που έχουν ανάγκη, η εκπαίδευση των εθελοντών οπτικών οπτομετρών και η απόκτηση κλινικής εμπειρίας πάνω στη φροντίδα και διαχείριση ατόμων με διανοητική αναπηρία.
Σκοπός της κλινικής Opening Eyes Ελλάδος όπως έχει καθοριστεί από τους κλινικούς διευθυντές της (Φώτης Βελισσαράκος / Οπτομετρία, Bettina Neureither / Οφθαλμιατρική), δεν είναι τόσο η παροχή γυαλιών οράσεων όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει ανάγκη, αλλά η παρότρυνση των αθλητών – γονέων – συνοδών στην οφθαλμολογική και οπτομετρική φροντίδα καθώς και η παραπομπή για αλλαγή γυαλιών (οράσεως και προστατευτικών) από τον οπτικό που τους παρακολουθεί ανά την Ελλάδα.
Πρόσφατα, στους Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics στο Λουτράκι, λειτούργησε η κλινική Opening Eyes. Από την κλινική πέρασαν για βασικό έλεγχο 170 Αθλητές των Special Olympics. Συμμετείχαν εθελοντικά 30 οπτικοί οπτομέτρες (επαγγελματίες και φοιτητές) και 2 οφθαλμίατροι. Από τα κλινικά δεδομένα των τριών ημερών εξέτασης προκύπτουν αρκετά συμπεράσματα σε σχέση με το επίπεδο φροντίδας των ατόμων με διανοητική αναπηρία καθώς και τις συνήθειες τους.
Τα άτομα με διανοητική αναπηρία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προσοχής και φροντίδας από τον υπόλοιπο πληθυσμό και συχνά παραβλέπεται για διάφορους κοινωνικο-οικονομικούς και άλλους λόγους. Η όραση είναι η κυρίαρχη αίσθηση και έστω και μια μικρή βελτίωση θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αυτοπεποίθηση και λειτουργικότητα των ατόμων με διανοητική αναπηρία. Διαβάστε το πλήρες άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΟΠΤΙΚΑ ΝΕΑ (Σεπτέμβριο 2018) παρακάτω: