Loading...
Οπτομετρική φροντίδα ECL 2017-07-25T19:53:43+00:00

Οπτομετρική φροντίδα ECL

Φιλοσοφία ECL

Στο eyecanlearn φροντίζουμε την ολιστική διάσταση της όρασης

Οι εμπειρίες μας, οι συνήθειες μας και πιθανοί περιορισμοί του οπτικού συστήματος εξαιτίας κάποια δυσλειτουργίας θα καθορίσουν και τις οπτικές μας συμπεριφορές, την κίνηση και κάθε πράξη μας (γραφή, αθλητική απόδοση, συγκέντρωση κ.α.)

Οι οφθαλμικοί φακοί (γυαλιά) δεν έχουν μια μόνο χρήση, να δίνουν καθαρή όραση. Είναι μοναδικά “εργαλεία” που προσφέρουν ισορροπία και άνεση στο οπτικό σύστημα και έχουν προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο

Δίνουμε σημασία στην πρόληψη και στην σωστή ανάπτυξη της όρασης και των οπτικών δεξιοτήτων

Δεν αντιδρούν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο σε ένα ζευγάρι οφθαλμικών φακών (γυαλιών)

Βλέπουμε τον κόσμο ΟΧΙ όπως είναι αλλά όπως είμαστε ΕΜΕΙΣ

Τι περιλαμβάνει η εξειδικευμένη αξιολόγηση της λειτουργικής όρασης;

Η εξειδικευμένη οπτομετρική αξιολόγηση είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα ώστε να φανεί αν τα συμπτώματα και οι ενδείξεις οπτικής δυσλειτουργίας που έχουν αναφερθεί από τους γονείς, το παιδί ή έναν ενήλικα σχετίζονται με την οπτική λειτουργία και σε ποιο βαθμό.

Οι οπτικές δοκιμασίες (τεστ) καλύπτουν όλους τους τομείς των οπτικών δεξιοτήτων. Ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και την ηλικία του, επιλέγονται τα κατάλληλα τεστ της αξιολόγησης η οποία μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά έως και 2 ώρες (σε ξεχωριστές συναντήσεις).

λιστα συμπτωματων

Τεστ εξειδικευμένης αξιολόγησης

Βασικά τεστ (λευκό) & Ειδικά τεστ για παιδιά με δυσκολίες στο σχολείο ή άλλες περιπτώσεις (γαλάζιο)

 • Ιστορικό και ανάλυση των συμπτωμάτων / ενδείξεων που αναφέρει το άτομο, ο γονιός ή άλλος ειδικός

 • Οπτική οξύτητα. Έλεγχος διαθλαστικής κατάστασης (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός)

 • Συνεργασία ματιών (διόφθαλμη όραση). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κοντινή όραση (απόσταση ανάγνωσης – οθόνης)

 • Σύγκλιση ματιών (αντοχή στην κοντινή απόσταση εργασίας, ευελιξία σε αλλαγές εστίασης μακρυά κοντά)

 • Προσαρμογή ματιών / focus (αντοχή στην κοντινή απόσταση, ευελιξία – ταχύτητα χαλάρωσης και ενεργοποίησης)

 • Οφθαλμικές κινήσεις στο χώρο και στο βιβλίο (ικανότητα, ακρίβεια, σχέση με κίνηση κεφαλιού / σώματος)

 • Οπτική Προσοχή & Αντίληψη (για παιδιά ή για άτομα με επίκτητες διαταραχές)

 • Οπτική μνήμη και visualization / imagery (κυρίως σε παιδιά, αθλητές)

 • Οπτοκινητική Συνεργασία και Αντίληψη (κυρίως σε παιδιά)

 • Επεξεργασία οπτικών πληροφοριών (ταχύτητα, εύρος)

 • Οπτική Χωροταξική Αντίληψη (κυρίως σε παιδιά)

Μέσα στα χρόνια λειτουργίας του eyecanlearn (από το 2003) έχουν εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο τα διαγνωστικά εργαλεία ώστε να αναλύονται ακόμα περισσότερο οι οπτικές δεξιότητες και οι οπτικές συμπεριφορές ενός ατόμου. Αυτό προέκυψε από την επιστημονική έρευνα και μελέτη, σε συνεργασία με συναδέλφους από το εξωτερικό, πάνω στην οπτική επεξεργασία πληροφοριών σε τομείς όπως η οπτοκινητική αντίληψη, η χωροταξική αντίληψη, η οπτική προσοχή και η ανάγνωση.

Τι ακολουθεί της αξιολόγησης;

Στο τέλος κάθε αξιολόγησης γίνεται αναλυτική περιγραφή των αποτελεσμάτων και συζήτηση για τις επιλογές που υπάρχουν ώς προς την αντιμετώπιση. Στη συνέχεια (κυρίως σε περιπτώσεις παιδιών με δυσκολίες στο σχολείο ή σε άλλους τομείς) συντάσσεται μια αναλυτική έκθεση των αποτελεσμάτων και των προτάσεων αντιμετώπισης. Σε περίπτωση που εμπλέκονται και άλλες ειδικότητες, κυρίως σε περιπτώσεις παιδιών, πραγματοποιείται επικοινωνία μαζί τους και ενημέρωση εφόσον κριθεί απαραίτητο. Δείτε την πολιτική που ακολουθούμε στο ECL (στο τέλος της σελίδας).

Σχεδιασμός προγραμμάτων εκπαίδευσης της όρασης ανάλογα με τις ανάγκες

Πολλές οπτικές δυσλειτουργίες δεν αντιμετωπίζονται μόνο με γυαλιά αν και οι οφθαλμικοί φακοί (γυαλιά) καθώς και τα πρίσματα είναι σημαντικά εργαλεία και μέρος της διαδικασίας αντιμετώπισης ενός προβλήματος. Προγράμματα εκπαίδευσης της όρασης (vision training/ vision therapy) συχνά είναι απαραίτητα για την βελτίωση ή αποκατάσταση των οπτικών δεξιοτήτων. Η διάρκεια ενός προγράμματος ποικίλει. Ένας μέσος όρος διάρκειας είναι οι 5-6 μήνες.

Μέσα στα χρόνια λειτουργίας του eyecanlearn (από το 2003) έχουν εξειδικευτεί ακόμα περισσότερο τα προγράμματα θεραπείας για όλους τους τομείς δυσλειτουργιών (φροντίδα ECL)  με έμφαση στις περιπτώσεις των παιδιών με δυσκολίες στη σχολική απόδοση καθώς και σε περιπτώσεις στραβισμού και αμβλυωπίας σε παιδιά και ενήλικες.

Δεν υπάρχει κάποιο “τυπικό” πρόγραμμα ασκήσεων που να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις καθώς το κάθε άτομο έχει εξατομικευμένες ανάγκες. Η συχνότητα των συναντήσεων στο γραφείο είναι μια φορά την εβδομάδα (σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι δύο φορές) και συνήθως δίνονται ασκήσεις για ολιγόλεπτη επανάληψη στο σπίτι.

Τα άτομα που έχουν κίνητρο, θέληση για δουλειά και ακολουθούν τις οδηγίες που τους δίνονται έχουν και τα μέγιστα οφέλη. Στο eyecanlearn φροντίζουμε να καλλιεργούμε το κίνητρο στα παιδιά και να ενισχύουμε την αυτοπεποίθηση τους με τη σωστή διαβάθμιση των ασκήσεων και τον κατάλληλο σχεδιασμό της κάθε συνεδρίας. Περισσότερες πληροφορίες για το vision therapy στο eyecanlearn :

vision therapy

Πολιτική Γραφείου

 • Στο eyecanlearn θεωρούμε απαραίτητη τη συνεργασία με άλλες ειδικότητες. Η φιλοσοφία της εξειδικευμένης οπτομετρικής παρέμβασης περιλαμβάνει και απαιτεί τη συνεργασία αυτή. Το γραφείο έχει συνεργαστεί και συνεχίζει να συνεργάζεται με παιδοψυχολόγους, εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, οφθαλμιάτρους και άλλους ειδικούς. Οι παραπομπές απο αυτές τις ειδικότητες είναι συχνές. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γίνεται ενημέρωση του ειδικού που έκανε την παραπομπή και αναλύονται όλα τα δεδομένα για την καλύτερη δυνατή φροντίδα του ατόμου.
 • Στην περίπτωση ενός παιδιού με δυσκολίες στο σχολικό περιβάλλον η συνάντηση με τους γονείς μπορεί να γίνει ξεχωριστά από την ημέρα της αξιολόγησης ή ακόμα και στο σχολείο του παιδιού ώστε να ενημερωθούν όλοι όσοι φροντίζουν το παιδί καθώς και για να αναλυθούν όλες οι πληροφορίες απο όλες τις πλευρές.
 • Το βασικό αντικείμενο της εξειδικευμένης φροντίδας μας από το 2003 είναι η λειτουργική όραση και η εκπαίδευση της όρασης. Δεν κατασκευάζουμε ούτε εμπορευόμαστε γυαλιά οράσεως ή ηλίου. Δεν εφαρμόζουμε φακούς επαφής. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους συναδέλφους οπτικούς οπτομέτρες και συχνά δεχόμαστε παραπομπές αποκλειστικά για τους τομείς στους οποίους το γραφείο εξειδικεύεται. 
 • Πριν από την οπτομετρική αξιολόγηση είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί σε πρόσφατο χρονικό διάστημα μια βασική οφθαλμολογική εξέταση.