Παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο & άσκηση: Πρόληψη για την όραση

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι φτιαγμένος να ζει στη φύση και να κινείται. Στο πέρασμα των χρόνων έχουν συντελεστεί ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και στις καθημερινές συνήθειες μας. Πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους, ακινησία, προσήλωση ματιών σε κοντινές αποστάσεις (οθόνη, βιβλίο). Οι αλλαγές αυτές έχουν φέρει και τις ανάλογες προσαρμογές. Ο ανθρώπινος οργανισμός γνωρίζει πολύ καλά πως να αλλάζει και να προσαρμόζεται στις συνθήκες στις οποίες πρέπει να λειτουργεί.

Δεν είναι τυχαία λοιπόν η ραγδαία αύξηση των ποσοστών μυωπίας σε παγκόσμια κλίμακα. Το ανθρώπινο είδος, από γενιά σε γενιά γίνεται “μυωπικό”. Αν εξαιρέσουμε παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν μυωπία, οι περισσότερες αιτίες εμφάνισης μυωπίας σε παιδιά έχουν να κάνουν με κληρονομικούς παράγοντες (που περιλαμβάνουν όλες τις προηγούμενες προσαρμογές που αναφέραμε στην αρχή) αλλά και παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον, τις συνήθειες και την κατάσταση της διόφθαλμης όρασης (πόσο καλά τα μάτια συνεργάζονται μαζί).

“Περισσότερο παιχνίδι σε εξωτερικό χώρο”

  • Έρευνα σε μια πόλη της Κίνας: Σε παιδιά από 6 έως 18 χρονών προστέθηκαν 40 λεπτά επιπλέον χρόνου για δραστηριότητες σε εξωτερικό χώρο (ώρες σχολείου) και συμβούλευσαν τους γονείς να κάνουν το ίδιο στο σπίτι. Μετά από 3 χρόνια τα ποσοστά μυωπίας σε αυτήν την ομάδα ήταν 9% μικρότερα από τα υπόλοιπα παιδιά.
  • Εντυπωσιακά είναι και τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Ophthalmology (June 2017) με τίτλο: “Environmental factors explain socioeconomic prevalence differences in myopia in 6-year-old children”. Συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν στοιχεία από 5711 παιδιά και φάνηκε ότι τα παιδιά που είχαν μυωπία περνούσαν περισσότερες ώρες σε κλειστούς χώρους, είχαν χαμηλότερα ποσοστά βιταμίνης D και συμμετείχαν λιγότερο σε αθλητικές δραστηρίοτητες.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Κίνηση, παιχνίδι έξω, αθλητισμός.
  • Προσοχή στην απόσταση εργασίας. Η σωστή απόσταση είναι αυτή που μετράμε από τον αγκώνα μας έως τη μέση των δακτύλων του χεριού.
  • Αν καταλάβουμε ότι η μυωπία (ή ένα μέρος αυτής) είναι η προσαρμογή του οργανισμού σε μη ανεκτές συνθήκες πίεσης, stress και πολύωρης κοντινής εργασίας τότε θα δούμε ότι η χρήση των γυαλιών πρέπει να είναι προσαρμοσμένη ώστε να μην προκαλεί νέα αύξηση της.  Στο EyeCanLearn μπορούμε να σας συμβουλεύσουμε ανάλογα.
  • Σωστή στάση σώματος, σωστός φωτισμός, ισορροπημένη διατροφή.
  • Φροντίστε να μάθετε αν η διόφθαλμη όραση του παιδιού ή η δικά σας (συνεργασία ματιών) λειτουργεί σωστά ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει τις πιέσεις που δέχεται από την πολύωρη κοντινή εργασία (διάβασμα, οθόνες). Η οπτομετρική αξιολόγηση στο EyeCanLearn θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες και συμβουλές που χρειάζεστε καθώς και τρόπους αντιμετώπισης.

ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΤΙΩΝ

Πρόσφατα δεδομένα επίσης δείχνουν ότι η άσκηση σε κάθε ηλικία, εκτός από τα γενικά οφέλη που έχει, βοηθάει στην πρόληψη παθολογικών καταστάσεων του ματιού όπως το γλαύκωμα, η εκφύλιση της ωχράς, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια κ.α.